top of page

DET ORIGINALE HISTORISKE CRUISE
BERGEN HAVN - 1070

Bryggen Hanseatic Wharf
Hanseatiske Bryggen - 1300

 

Fargerike Hanseatiske Bryggen er en av Bergens og Norges mest besøkte turistattraksjoner. De aller første bygningene i Bergen lå på Bryggen, som har vært et levende og viktig område i byen i mange århundrer. Bryggen er nå en del av vår felles arv og har en plass på UNESCOs verdensarvliste,og Bergen er en utpekt verdensarvby. Verdensarvstedet består av den gamle hanseatiske Bryggen og bygningene, og er et av de mest kjente byområdene fra middelalderen i hele Norge.
ST.Mary's Church - Bergen
Mariakirken - 1180

Byggingen av Mariakirken ble fullført rundt 1180, og er i dag den eldste gjenværende bygningen i Bergen. Selv om den ble bygget som en sognekirke for den norske befolkningen, ble Mariakirken overtatt av byens store tyske befolkning i 1408. Ved å tilhøre de velstående tyskerne er Mariakirken rikt utsmykket og slapp unna skjebnen til å bli omgjort til en ruin, i motsetning til flere av de andre kirkene i byen. Mariakirken er en basilika, dvs. kirkens kropp er delt inn i et høyt skip og to nedre sideskip med separate tak. Dette er lånt fra middelalderens katedraler, og er relativt sjelden funnet i en norsk kirke.
Bergenhus Fortress - Bergen
Bergenhus festning - 1240

Bergenhus festning er en av de eldste og best bevarte steinfestningene i Norge, og den inneholder bygninger helt tilbake til 1240. I middelalderen var området kjent som Holmen og inneholdt den kongelige residensen, samt en katedral, flere kirker, biskopens bolig og et dominikansk kloster. Utgravninger har avdekket fundamenter av bygninger som antas å dateres tilbake til før 1100. På 1200-tallet var Bergen hovedstaden i Norge, og Holmen var hovedsetet til Norges herskere. Håkonshallen ble bygget i 1247, og det var den største og mest imponerende bygningen av det kongelige residensen på 1200-tallet.
Skuteviken Wharf - Bergen

Skuteviken - 1200

​

Skuteviken utviklet seg som en isolert forstad til Bergen, under beskyttelse av Sverresborg festning som ble bygget i 1183. Da Baglere og Birkebeinere kjempet i borgerkrigen sommeren 1198, hadde Baglerne flåte liggende her. I Skuteviken ble små trehus bygget uten noen overordnet plan, og veksten skjedde til slutten av 1700-tallet. Navnet Skuteviken kommer antagelig av at kjøpmennene på Bryggen brukte stranden ved Bradbenken og i Skuteviken som et fortøyningssted når skipene skulle kjølhales. Selv om Skuteviken er et gammelt sted og ligger like utenfor Bergen, var det først på 1900-tallet at det ble bygget en vei langs stranden inn til byen.

Sandviksbodene - Bergen

Sandviksbodene - 1650

 

De historiske sjøbodene i Sandviken ble brukt til lagring av varer, hovedsakelig tørrfisk fra Nord-Norge. Båsene var opprinnelig plassert langs strender, på holmer og skjær eller på bolverk ute i havet. Mange av bodene har også hjørnerom med kontorer som har flotte detaljer og malt innredning. De eldste bodene i Sandviken dateres tilbake til midten av 1600-tallet, og på det meste var det mer enn 250 slike boder her. De få gjenværende bodene betraktes som viktige kulturminner, og er beskyttet som kulturminner av nasjonal verdi.

Kristiansholm - Bergen
Kristiansholm - 1560

​

Kristiansholm ble kjent som Tjuholmen på 1500-tallet, da det var et henrettelsessted i Bergen. Her hang de avrettede som advarsel for andre som kom sjøveien til Bergen. Under den nederlandsk-britiske sjøkrigen som startet i 1652, ble holmen utstyrt med 10-12 større kanoner, som et beredskapstiltak for å styrke Bergens festningsanlegg. Fra Kristiansholm er det en molo til Sandvikstorget, som sto ferdig i 1921. I 1934 ble det bygget en sjøflyhavn på sørsiden av holmen, som fremdeles er i bruk.

Måseskjæret - Bergen
Måseskjæret - 1804

​

Måseskjæret er en av tre holmer i Sandviken. Den første bosetningen på Måseskjæret kom i 1804 og var en sommerbolig. Mot slutten av 1800-tallet ble resten av holmen utviklet, og i dag er det moderne leiligheter som preger Måseskjæret. Måseskjæret 1 er en sommerbolig som fikk sitt nåværende navn fra holmen like utenfor. Huset ble bygget av Christopher Kahrs i 1795, og er en enetasjes bygning med høyt tak og senterark. Lyststedet Måseskjæret 1 ble fredet av Riksantikvaren i 1927.

Bergen Cityfjord
Byfjorden

​

Blant de store krigshendelsene på Byfjorden er sjøslaget i 1665 mellom engelske og nederlandske skip under den andre engelsk-nederlandske krigen. En flåte på seksti nederlandske skip, inkludert ti skip fra det nederlandske Øst-India selskapet med svært verdifull last søkte tilflukt i Bergens nøytrale havn mens de ble forfulgt av engelske krigsskip. Styrkene i byen ble med på kampen på nederlandsk side. Slaget var kort og blodig og engelskmennene flyktet. En kanonkule som sitter fast i veggen i Domkirken i Bergen har lenge vært antatt å komme fra denne kampen.

U-Boot Bunker Bruno - Bergen
U-Boot Bunker Bruno - 1941

​

Ubåtbunkeren Bruno på Laksevåg ble bygget av de tyske okkupasjonsmaktene fra 1941. Det tunge arbeidet ble utført av sovjetiske krigsfanger. Den ble utsatt for allierte luftangrep. i 1944. Totalt 152 fly deltok i angrepet; 93 Handley Page Halifax og 47 Avro Lancaster-bombefly, samt tolv Mosquito  jagerbombere som eskorte. Totalt deltok over 1000 mannskaper i raidet. Klokken 09.05 gikk luftforsvarets sirener av ved Laksevåg, og i løpet av en time ble totalt 1432 bomber sluppet på Laksevåg. Bare noen få bomber traff målet, de fleste traff bosetningen og drepte 193 sivile, inkludert 61 barn. I 1952 ble anlegget tatt i bruk av den norske marinen, og er i dag fremdeles i bruk av det norske forsvar.

Shipyard - Verftet Bergen
Georgernes Verft - 1784

​

Det opprinnelige verftet ble bygget på 1780-tallet av Georg Brunchorst og Georg Vedeler, og det ble kalt Georgernes Shipyard. I 1853 startet Annanias Dekke verftets storhetstid. Dekke hadde lært skipsbygging i Boston, og det ble bygget en serie flotte seilskuter her. Han fikk rykte som en av Norges beste skipsdesignere og skipsbyggere. I 1910 ble det etablert en sardinfabrikk i deler av verftsområdet, og de neste årene ble den en av de største sardinfabrikkene i Norge. I dag lever fabrikken et nytt liv som "USF Verftet", en 12.000 m2 stor kunst- og kulturarena med til sammen 120 bedrifter innen alle fagfelt innen kunst og kultur.

Fredriksberg Fortress - Bergen
Fredriksberg Festning - 1666

​

Fredriksberg festning ligger på det høyeste punktet på Nordnes-halvøya. På vestsiden er det en bratt side ned til sjøen og fra festningen er det god utsikt over Bergen sentrum og mot Laksevåg. På 1600-tallet var det befestninger med kanonbatterier rundt hele Nordnes-halvøyen. Fredriksberg fort var et militært område frem til 1904. Fra 1700-tallet fikk fortet også et branntårn, og i tilfelle brann måtte militæret skyte. Antall skudd skutt fortalte hvor i byen det brant. I 1926 ble brannvesenet her lagt ned, men branntårnet står fremdeles på fortet i dag.

NordnesSea Water Pool - Bergen
Nordnes Sjøbad - 1910

​

Nordnes Sjøbad ble åpnet i 1910, og frem til 1965 bestod sjøvannsbassenget av flytende trekasser i sjøen som var festet til land med lenker. I 1965 var det moderne sjøvannsbassenget klart og senere ble vannet også oppvarmet. I dag er Nordnes Sjøbad et 25 meter langt, oppvarmet saltvannsbasseng. Hovedbassenget holdes varmt ved en temperatur på 29 ° C og du kan også ta en forfriskende dukkert i sjøen. Fasilitetene inkluderer innendørs garderober og badstue. Nordnes Sjøbad er et populært sted for Bergens befolkning, spesielt på varme sommerdager.

Bergen Aquarium
Akvariet - 1960

​

Bergen akvarium er et anlegg fra 1960 som viser fisk, akvatiske dyr og pingviner. Akvariet har også en tropisk seksjon med slanger, krokodiller, edderkopper og andre tropiske dyr. Akvariet har mer enn 300 arter og over 60 store akvarier. I 2016 ble det åpnet et havakvarium som kan sees både fra utsiden og innsiden. Pingviner, sjøløver, oter og stor fisk lever i fire utendørs dammer, og i den tropiske delen er det slanger, krokodiller, edderkopper, øgler og andre eksotiske dyr.

Tollboden - Bergen
Tollboden - 1561

​

I 1561 fikk Bergen sitt første tollhus, som også ble byens største trebygning. Tollbod bryggen stakk mer enn 100 meter ut i havet, og dermed kom man ut på så dypt vann at selv store skip kunne legge til kai. Tollboden fungerte både som et ly mot nordveststormen og som en innsnevring av Vågen, slik at det ble lettere å forhindre smugling.

The New Church - Bergen
Nykirken - 1622

​

Den store, hvite, steinkorsformede kirken ble innviet i 1622 som "Den hellige treenighet kirke", men den er generelt kjent som Nykirken. Da kirken opprinnelig ble bygget i 1622, var det andre kirker i Bergen som allerede var flere hundre år gamle, så denne kirken fikk kallenavnet "Nykirken", et navn som har sittet fast i århundrer. Det er også et passende kallenavn, siden kirkene på dette stedet har brent ned flere ganger og deretter blitt gjenoppbygd, så det er bokstavelig talt den "nyeste" kirken sentrum av Bergen. 

Murhvelvingen - Bergen
Murhvelvingen - 1561

​

Murhvelvingen ble bygget etter bybrannen i 1561 som et privat hus og representasjon for lensmannen i Bergenhus festning. Han hadde fått kongens tillatelse til å samle kleberstein fra en klosterruin, og dette kan sees i hjørner og rammer. Bygningen ble ødelagt av branner i 1625, 1640 og 1643. Den ble reparert med offentlige midler i årene 1651-52, og deretter brukt av vakter i byen. Underetasjen har flere mindre rom på hver side av den hvelvede gangen, hvor det har vært butikker siden 1600-tallet. Store skiferplater fra Hardanger er like fine i dag som da huset ble bygget. I kjelleren ble det også solgt dynamitt til slutten av 1960-tallet, angivelig nok til å sprenge hele byen.

Bergen Fish Market
Fisketorget - 1556

​

Fisketorget i Bergen er et av Norges mest besøkte friluftsmarkeder, og det har en sjarmerende beliggenhet i hjertet av byen, mellom fjorden og de syv fjellene. Torget har vært et møtested for byfolk, kjøpmenn, bønder og fiskere i århundrer. Her finner du fersk fisk, skalldyr og lokale gårdsprodukter som frukt, bær, grønnsaker og blomster. Det er også flere restauranter som serverer et stort utvalg av sjømat. Utendørs Fisketorget er åpent fra mai til september, mens Mathallen med utsalgssteder og restauranter er åpen hele året. I tillegg til kjøpmennene på land, var det også historisk salg fra båter langs kaien. Fiskere som bodde utenfor byen rodde inn på torget for å selge dagens fangst før de rodde hjem samme dag.

bottom of page